Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Ομιλείτε ελληνικά?

Ένα βράδυ όπως όλα τα άλλα κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, μαζί με την υπόλοιπη τσακαλοπαρέα βγήκαμε για να δούμε μπάλα και να πιούμε καμιά μπύρα. Καθώς λέγαμε διάφορα για να περάσει η ώρα πετάει σε κάποια φάση ο alekos την “λέξη” mp3όφωνο. Άντε την είπε την κουβέντα, αλλά το θέμα είναι ότι προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι και αποδεκτή ως λέξη. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας και έρχομαι στο θέμα του σημερινού post. Πόσο καλά γνωρίζουμε να χειριζόμαστε την μητρική μας γλώσσα? Είμαστε ικανοί να μιλάμε σωστά τα ελληνικά ή μήπως η δική μας παιδεία και η γνωστή ξενομανία έχουν καταστρέψει την ελληνική γλώσσα?

Είναι της πάσης γνωστό πως η ελληνική γλώσσα είναι από τις πληρέστερες γλώσσες παγκοσμίως. Ειδικά η αρχαία ελληνική, που έχει αποδειχθεί πως είναι και μαθηματική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ακατονόμαστος για μερικούς Bill Gates επιθυμεί το προσωπικό του να γνωρίζει αρχαία ελληνικά διότι είναι σαφέστατη γλώσσα κάτι που θέλει να εισάγει στους υπολογιστές. Καλώς ή κακώς βέβαια σήμερα μιλάμε την δημοτική. Σίγουρα δεν είναι τα αρχαία, ούτε καν η καθαρεύουσα που ήταν προ ετών αλλά και αυτή έχει ως βάση εκείνη την γλώσσα. Το πρόβλημα όμως προκύπτει αν από αυτή την πετσοκομμένη σημερινή διάλεκτό μας αρχίζουμε με τον καιρό να απαλείφουμε και άλλα στοιχεία και λέξεις επειδή δεν τις χρησιμοποιούμε ή γιατί τις χρησιμοποιούμε μεν αλλά λανθασμένα δε. Παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία.

Η ελληνική γλώσσα αποτελείται από μερικές χιλιάδες λέξεις. Σίγουρα δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε όλες μέσα στην καθημερινότητά μας ούτε να τις γνωρίζουμε όλες φυσικά. Εμείς όμως χρησιμοποιούμε καθημερινά 200 με το πολύ 300 λέξεις στην καλύτερη περίπτωση, οπότε οι υπόλοιπες πέφτουν σε αχρηστία. Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι οι Έλληνες που γνωρίζουν και έχουν την ικανότητα να μιλούν μέσα από μια πληθώρα λέξεων. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι εμείς οι άνδρες από μικροί έχουμε αντικαταστήσει πολλές από αυτές με την “φιλική” προσφώνηση μ@λ@κ@... Άντε και μιλάμε αυτές τις 200 λέξεις. Τις χρησιμοποιούμε και σωστά όμως? Ο πατέρας μου από μικρό παιδί μου έλεγε να ανοίγω που και που κανένα λεξικό μήπως και μάθω κάποια λέξη ή ακόμη και να ξέρω την σημασία της (σοφός άνθρωπος…). Κάτι που δεν ακολούθησα δυστυχώς (…τόσες συμβουλές πια, κάτι έπρεπε να αφήσω κιόλας…)! Το να θες να πεις κάτι και τελικά ο άλλος να καταλαβαίνει εντελώς το αντίθετο είναι στοιχείο κακομεταχείρισης της γλώσσας από εμάς τους ίδιους που είναι και η μητρική μας άλλωστε.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η εύκολη οικειοποίηση που έχουμε ως λαός προς τα ξένα και στην προκειμένη περίπτωση των ξενικών λέξεων που μπαίνουν στην ζωή μας για τα καλά. Είτε αποτελούν τεχνολογικούς όρους είτε απλά ακούγονται εύηχες σε σχέση με τις ελληνικές είτε στην τελική επειδή θα είμαστε πιο trendy αν μιλάμε και εμείς έτσι! Αποτέλεσμα να αντικαθιστούν με τον καιρό τις δικές μας ώσπου φτάνουμε σε βαθμό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε διαφορετικά αν δεν τις χρησιμοποιήσουμε! Κάτι που πιστεύω είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς την αφθονία της ελληνικής γλώσσας, ειδικά αν συμβουλευτεί και το “μείζον λεξικό της ελληνικής”!!! Για να το παίξω και λίγο “ελληνάρας” μην ξεχνάμε και τα λεγόμενα δάνεια. Τις λέξεις δηλαδή που έχουν πάρει οι ξένοι, τις εφάρμοσαν στη γλώσσα τους και μετά εμείς τις παίρνουμε πίσω αλλαγμένες και θεωρώντας τες ξενικές. Για παράδειγμα η λέξη στυλ. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική και σήμερα την θεωρούμε καθαρά ξένη. Για την βάση βέβαια πολλών ξένων γλωσσών αλλά και τους ιατρικούς όρους δεν θα αναφερθώ γιατί πιστεύω τα γνωρίζετε όλοι σας.

Το τελικό σημείο στο οποίο θα σταθώ και με αφορμή το mp3όφωνο είναι η τάση που έχουμε ειδικά οι νεότεροι, συμπεριλαμβανομένου και εμού μέσα σε αυτήν την κατηγορία, της δημιουργίας νέων λέξεων χωρίς βέβαια καμία γραμματική και συντακτική υπόσταση. Γιατί πολύ απλά έχουμε τα χαρίσματα της φαντασίας, της έμπνευσης, της καινοτομίας και της εφευρετικότητας. Αφού πρέπει να γνωρίζεις την συγκεκριμένη διάλεκτο για να μπορείς να κάνεις διάλογο. Αλλιώς μην το κουράζεις το θέμα. Θα είσαι “τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα !!

Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας είναι ότι ας προσπαθήσουμε ακόμη και αυτό το φτωχό λεξιλόγιο που χειριζόμαστε να το χειριζόμαστε σωστά. . Άλλωστε πάντα ζήλευα (ναι το παραδέχομαι δεν είμαι τέλειος…) αυτούς που έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις όχι και τόσο δημοφιλείς λέξεις. Να μην φτάνουμε σε σημείο κακοποίησης της γλώσσας όπως πολλοί και καλά επώνυμοι που ακούω καθημερινά στην τηλεόραση (Angela rules!!!).

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου.Λίγοι έχουν την ικανότητα στις μέρες μας να χρησιμοποιούν σωστά την ελληνική γλώσσα (δυστυχώς..)Γινόμαστε "δολοφόνοι" της γλώσσας μας..Θυμίζω το κλασικό "ελληνικιά γραμματικιά"..Μακάρι τα πράγματα να αλλάξουν,αν και το θεωρώ απίθανο,γιατί όλο και περισσότερες ξενικές λέξεις χρησιμοποιούμε στο λόγο μας..

Spirtoulakos

Ανώνυμος είπε...

www.fakellaki.blogspot.com
Να μπείτε όλοι σε αυτή τη σελίδα. Πραμγατικά δεν έχω λόγια.Και Μπιλάκο να την κάνει λινγκ στη σελίδα σου.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που η πατρίδα μου έχει άποψη! Κριμα που δε με κράτησε η Κατερίνη και αναγκάστηκα να εξωτερικευτώ δια παντός. Καλή συνέχεια!

alekos είπε...

Ας έρθουμε στο θέμα. Το mp3όφωνο είναι απλά μια εξέλιξη της γλώσσας. Όπως λέμε ραδιόφωνο έτσι πολύ απλά μπορείς να συνθέσεις και το mp3όφωνο, δεν βλέπω που είναι το κακό. Αν τώρα ήθελες να είσαι ελληνάρας θα έπρεπε να πεις "συσκευή αναπαραγωγής αρχείων συμπιεσμένων κατά το πρότυπο mp3" αλλά όπως καταλαβαίνεται επειδή ο χρόνος είναι χρήμα μετατρέπεις όλο αυτό το ματσούκι σε mp3όφωνο. Εντάξει τώρα όσον αφορά γενικά την ελληνκή γλώσσα αυτή εξελίσεται πλάθεται αναπλαθεται περνάει μια κρίση και τελικά βγαίνει πιο πλούσια. Έτσι είναι αυτα τα πράγματα σε όλους τους τομείς της ζωής μετά την ακμή έρχεται η παρακμή και κύκλους κάνει. Άλλωστε νομίζω πως η γλώσσα συνδέεται άμεσα και με την κατασταση της κοινωνίας και όταν η κοινωνία διέρχεται μια ύφεση είναι λογικό και οι τρόποι έκφρασης της να έχουν ένα μικρό πρόβλημα.

alekos είπε...

@ nemesis

να το διαβάσεις όλο το μπλόγκ. Το είχα διαβάσει πριν καιρό και είχα μείνει άφωνος

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά στο θέμα της γλώσσας, μια και φαίνεται να σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κακομεταχείρισή της, σου υπενθυμίζω πως η ανάγνωση λογετεχνίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πλουτίσει κανείς το λεξιλόγιό του και να μάθει μ'έναν πολύ ευχάριστο τρόπο να χειρίζεται καλά και σωστά την γλώσσα και σε προφορικό και σε γραπτό επίπεδο.

Υ.Γ.Επειδή ξέρω πάνω-κάτω ποια θα είναι αντίδρασή σου σε αυτό το σχόλιο,έχω να προσθέσω κάτι ακόμα. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω την απέχθεια (πολλών) μερικών προς τη λογοτεχνία.Δνε ξέρετε τι χάνετε πραγματικά!!!

Ανώνυμος είπε...

@ Αλέκο

Το διάβασαα όλο το μπλοκ και ειλικρινά ανατρίχιασα.Δεν ξέρω πώς αντέχει και συνεχίζει να παλεύει αυτή η γυναίκα.Πραγματικά αναρωτιέμαι αν στην τελική αξίζει τον κόπο όλος αυτή η προσπάθεια και ο αγώνας.Εγώ πιστεύω στη θέση της θα τα'χα παρατήσει από καιρό (μάλλον δεν με κολακεύει ιδιαίτερα αυτό,ε;)Και από την άλλη για ακόμη μία φορά οργίστηκα με την αδιαφορία της πολιτείας.Αλλά αυτή είναι μια κατάσταση που μάλλον θα συνεχίσει να διαιωνίζεται, όσο αυτό που ενδιαφέρει μόνο τους ανθρώπους είναι το χρήμα και δεν δίνουν σημασία σε τίποτα άλλο.Αλλά αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση,που δεν σχετίζεται κιόλας με το θέμα που υποτίθεται πως σχολιάζουμε,οπότε σταματάω εδώ.

alekos είπε...

Ε δεν είναι μόνο η λογοτεχνία που την βρήσκω τραγική. Μπορείς να διαβάσεις ένα πολτικό-ιστορικό βιβλίο που είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλοθτήσεις το λεξιλόγιο σου. Επίσης οι επιφυλλήδες του ημερήσιου τύπου διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο λόγου που φιλοξενούν. Γενικά η ανάγνωση κάνει καλό

alekos είπε...

νεκρα στο μπλογκ. Πανε οι καλές εποχές με τις ομηρικές διαμάχες.

Billi$ είπε...

Den ftaio re aleko den travaei mallon to thema

Ανώνυμος είπε...


"Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας και έρχομαι στο θέμα του σημερινού post" χα

χαχαχαχαχαχαχ