Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Φοιτητικές εκλογές. Πάλι?

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έλαβαν χώρα οι φοιτητικές εκλογές κατά την ενάτη Μαΐου πανελλαδικά. Για άλλη μια φορά γεμίσανε τα κακόμοιρα τα ψηφοδέλτια από υποψήφιους, ένα απίστευτο χαρτομάνι από παραταξιακές φυλλάδες να συσσωρεύονται όπως τα σκουπίδια, τοίχοι να καλύπτονται από τεράστιες αφίσες και γενικά να επικρατεί ένας παροξυσμός για τις επικείμενες εκλογές. Α και να μην ξεχάσω και τα διάφορα πάρτυ που γίνονται αυτό το διάστημα πριν τις εκλογές αλλά και τα επινίκια τις επόμενες μέρες, από όλες τις παρατάξεις μιας και πάντα όλοι είναι νικητές παραδόξως!

Μπορεί να ακουστώ ισοπεδωτικός και μηδενιστής αν πω πως αυτή η όλη διαδικασία μου θυμίζει ένα τεράστιο πανηγύρι και τίποτε παραπάνω μιας και την θεωρώ ανούσια και χωρίς να έχει κάποια άξια λόγου σημασία. Με άλλα λόγια γίνει δεν γίνει το ίδιο μου κάνει… Θα σας αναφέρω τώρα και θα προβώ καθαρά υποκειμενικά σε ανάλυση των παρατάξεων μία μία (όχι πως έχουν και πολλές διαφορές) που ήταν στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, ώντας και εγώ τριτοετής ΗΜΜΥς:

Αρχικά έχουμε την ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Τόσα πολλά αρχικά πια ούτε στα αυτοκίνητα δεν έχει (βλ.ABS, ESP, IPS)! Καλά το ότι όλοι οι ΔΑΠήτες έχουν ακριβώς τις ίδιες στιλιστικές τάσεις είναι κάτι εμφανές από εξωτερικής άποψης. Όλοι ντύνονται στο ίδιο κατάστημα μάλλον και κουρεύονται στον ίδιο κομμωτή. Το γεγονός τώρα ότι οι περισσότεροι από αυτούς το φυσάνε το παραδάκι δεν μας κάνει εντύπωση αν παρατηρήσουμε τους πατεράδες τους. Δεν είναι κακό, άλλωστε λίγα λεφτά μπουζούκια με δωρεάν πάντα μεταφορά με ταξί! Από αγωνιστικό πνεύμα όχι πολλά πράματα αλλά οφείλω να το παραδεχτώ πως κάνουν τον κόπο να πεταχτούν από τις καφετέριες και να έρθουν στις συνελεύσεις. Όχι όπως οι επόμενοι… παραπάνω δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Τα πολλά είναι αυτά που σου δίνουν έναν αέρα “ανωτερότητας”! Βέβαια τα μεγάλα κεφάλια της παράταξης έχουν ήδη προκαθορισμένη την μετα – πανεπιστημιακή τους πορεία καθώς το κόμμα θα φροντίσει για τα “γαλάζια” παιδιά που ως άλλα παιδιά Ίντιγκο είναι τόσο ξεχωριστά που θα κάνουν αυτόν τον τόπο καλύτερο και θα φέρουν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή… Κοινώς αυτοί είναι βολεμένοι ενώ εμείς αν δεν πάμε να γλείψουμε κανέναν δεν πιστεύω να βλέπουμε τόσο συχνά αυτά τα μωβ χαρτάκια που έχουν πάνω το 500! Όσον αφορά τις ιδεολογικές τους απόψεις ακολουθούν καθαρά την γραμμή της κυβέρνησης και ειδικότερα στην παιδεία, μιας και αυτό μας καίει αυτήν την περίοδο, ακόμα και αν ξέρουν ότι είναι λάθος. Επίσης κατά την διάρκεια του έτους αυτό που κάνουν είναι κάθε Πέμπτη να οργανώνουν φοιτητικές βραδιές στα

ΠΑΣΠ. Τα πράσινα φιντανάκια του ΠΑΣΟΚ που κατάφεραν μέσα από αγώνες να προτρέψουν στον πρόεδρο να αποσύρει το κόμμα από την αναθεώρηση λόγω του γνωστού και αμφιλεγόμενου νόμου-πλαίσιο! Και εδώ δεν συναντάς πολλές διαφορές από τους άνωθεν μιας και αυτοί όλοι την χρονιά περισσότερες ώρες ήταν στα πάρτυ και στις βραδιές στα μπουζούκια παρά στις γενικές συνελεύσεις. Ως εκ θαύματος όμως αυτή την περίοδο βγαίνουν στην ψηφοθηρία κατά την οποία σε θυμούνται ξαφνικά αν και μπορεί να μην σου μιλούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο και πολύ πιθανόν να μην σου ξαναμιλήσουν μετά! Τα κομματόσκυλα δεν λείπουν και από εδώ καθώς για αυτούς “έχει ο Θεός” (Παπανδρέου, γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, από γενιά σε γενιά…)! Τώρα οι υπόλοιποι απλά σπρώχνουν από πίσω μήπως και πάρει και αυτούς η μπάλα. Δέστε τους συνέδρους της νεολαίας που μαζεύτηκαν στην Αθήνα για το συνέδριο και θα καταλάβετε. Για τις εκλογικές διαδικασίες δεν θα μιλήσω μιας και κάτι πήρε το αυτί μου. Στην δική μου σχολή έχουν κάτι σαν κατεστημένο και εδώ και 8 χρόνια βγαίνουν συνέχεια πρώτοι (κάτι μου θυμίζει αυτό…) αλλά βέβαια όσο ζεις ελπίζεις!

ΠΚΣ. ή αλλιώς φοιτητική ΚΝΕ ή αλλιώς προπύργιο του ΚΚΕ. Όσον αφορά τους κόκκινους τώρα. Δεν μπορώ να πω το αγωνιστικό τους πνεύμα το διατηρούν μέχρι το πτυχίο και είναι από αυτούς που θα φωνάξουν, θα μοιράσουν τα φυλλάδια και τον ηρωικό Ριζοσπάστη, θα κατεβούν στις γενικές συνελεύσεις και στους δρόμους μαζί πάντα με το ΠΑΜΕ κλπ κλπ κλπ. Το γεγονός πάντως ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με αρκετά υψηλό ρευστό είναι κάτι γνωστό πιστεύω (όπως η ελληνική εκκλησία που κάνει πάντα εράνους, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…) αν και οξύμωρο, μιας και όλοι αυτοί υπερασπίζονται τα δίκια του εργάτη και του οικοδόμου που είναι και η τάξη από την οποία προήλθαν! Κολίγα γιος του παππού μου ο πατέρας, κολίγα γιος και ο παππούς μου και αυτός… Αυτούς δεν ξέρω αλλά τους φοβάμαι. Όχι τώρα που φωνάζουν και γαβγίζουν αλλά μετά το πανεπιστήμιο που από το σήμα της ειρήνης γυρνάνε στο σήμα της Mercedes. Το κλασσικό βέβαια και πάντα διαχρονικό σύνθημα είναι: Έξω οι βάσεις, έξω από την ΕΕ!!!

ΕΑΑΚ. Και τέλος ερχόμαστε στην άκρα αριστερά, τους αναρχικούς μας. Όπως όλοι οι αριστεροί έτσι και αυτοί αγωνίζονται (πάντα βρίσκουν κάτι για να αγωνιστούν) φωνάζουν, διαδηλώνουν, παίζουν κυνηγητό με τα ΜΑΤ, αλλά κυρίως κατεβαίνουν πάντα με πλαίσιο κατάληψης στις γενικές συνελεύσεις για οποιοδήποτε θέμα! Ιδεολογικά είναι στον κόσμο τους. Χωρίς πλάκα όμως. Μπορεί όλοι να συμφωνήσουν για κάτι (αν ποτέ είναι αυτό δυνατό) εκείνοι πάλι όχι θα πουν. Ακόμα και να είναι σωστό και να ξέρουν ότι είναι σωστό! Τώρα από επιχειρήματα τι να πω… Να είναι καλά η μαλαματίνα και όλα τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη που τους κάνουν και σκέφτονται. Το ότι δεν μπορείς να κάνεις διάλογο μαζί τους είναι στο συμπέρασμα που καταλήγεις μετά από έναν διάλογο μαζί τους… Αν και κάπως παρεξηγημένοι λόγω των πρόσφατων κουκουλοφόρων όσο να ‘ναι βάζουν και αυτοί το χεράκι τους. Το μόνο καλό που πιστεύω πως έχουν είναι ότι και μετά από το πανεπιστήμιο (όταν, αν και εφόσον) ίδιοι μένουν στις απόψεις τους. Πράγμα σεβαστό και σίγουρα αναγνωρίσιμο. Τώρα το ότι δεν είναι και αυτοί κατευθυνόμενοι, αυτά να τα πείτε σε κανένα μωρό για να γελάσει κιόλας!!!

Δεν ξέρω αν σας ξενέρωσα με το συγκεκριμένο post, αλλά ήθελα πάρα πολύ να ξεσπάσω κάπου. Γιατί κάθε χρόνο τα βλέπω και κάθε χρόνο δεν αλλάζει και τίποτα. Για αυτό το λόγο δεν δίνω και πολύ σημασία στον συγκεκριμένο θεσμό των εκλογών, μιας και πιστεύω πως πανηγύρι είναι θα περάσει… Καλά καταλάβατε, δεν έχω ψηφίσει ποτέ και ούτε σκοπεύω να πάω κάποια μέρα. Όσων αφορά τώρα και αυτούς που αυτή την περίοδο σου κολλάνε για την ψήφο σου θα τους χαρακτηρίσω απλά γλοιώδης τύπους που ψάχνουν για χαζούς και όσο να ‘ναι ακαδημαϊκός πολίτης είμαι βρε αδερφέ οπότε κόβει λίγο αυτό το πράγμα που έχω για εγκέφαλο…

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω είναι καθαρά υποκειμενικά και προσωπικές πεποιθήσεις, το τονίζω ξανά! Μπορεί και πολύ πιθανό είναι να έχετε μια εντελώς διαφορετική άποψη για τα πράγματα και την όλη κατάσταση. Δεκτόν! Γνώμη όμως σίγουρα δεν μου αλλάζετε!!!

4 σχόλια:

alekos είπε...

Άντε να κάνω σεφτέ σε αυτό το ποστ.

Λοιπόν σαν καλός φοιτητής πήγα και εγώ χθες να ψηφίσω. Είπα να μπω από την κύρια είσοδο της Πολυτεχνικής για δω λίγο τι τρέχει σε όλα τα τμήματα. Αφού κάνεις το σφάλμα να περάσεις το κατώφλι της σχολής σου έρχονται όλοι οι νέοπες έρμαια των κοματοσκυλων για να σου μοιράσουν τα γνωστά κοματοχαρτα, βέβαια ένα άγριο βλέμμα σε συνδυασμό με την γενειάδα μου τους απώθησε αμέσως. Προχωράς στον διάδρομο για να φτάσεις στο εκλογικό κέντρο και ξαφνικά παρατηρείς οτι ο τοίχος έχει αποκτήσει μια νέα ταπετσαρία αποτελούμενη από αφίσες των παρατάξεων. Αν όλα αυτά τα χρήματα που ξόδεψαν οι μαλάκες για αφίσες τα δίνανε σε ένα ίδρυμα πολλά παιδάκια θα περνούσαν καλύτερα. Α μην το ξεχάσω φέτος είχαμε και LCD οθόνες διάσπαρτες από βλαμμένους της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, λες και με ένα βιντεάκι θα ξεχάσω πόσο καραγκιόζηδες είναι όλοι τους. Ανεβαίνω λοιπόν και τα σκαλοπάτια της σχολής μου οπου έχει μια τεράστια καταραμένη, και λέω καταραμένη οχι επειδή δεν έχω υπομονή να περιμένω αλλά επειδή θα μου πρήξουν τους αρ.... οι διάφοροι μαλάκες τους οποίους δεν τους έχω ξαναδεί εδώ και τρία χρόνια στην σχολή. Αλλά αυτούς ποιός τους μάει το χειρότερο είναι όταν έρχονται τα ίδια τα φιλαράκια σου και σε πρήζουν να τους ψηφίσεις και σε ρωτάνε με το ύφος του βλάκα "γιατί ρε φίλε δεν με ψηφίζεις?" και όταν τους λες ότι η παράταξη στην οποία ανήκουν δεν σε εκφράζει σου λένε ποια παράταξη τώρα. Εντάξει ρε μάγκες αφού δεν σας ενδιαφέρει η παράταξη σας τότε πάρτε το μπούλιους. Αν βέβαια δεν τον ψηφίσεις στο υπόλοιπο της μέρας θα σε καρφώνει με τα μάτια λες και θέλει να σε σκοτώσει. Φίλοι να σου τύχουν.

ΔΑΠ τα παλικάρια και οι δεσποινίδες της παράταξης έχουν μια εξωτερική εμφάνιση και συμπεριφορά που σου επιτρέπει να τους αναγνωρίζεις από χιλιόμετρα μακρυά. Όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση ήταν πρωτοστάτες των καταλήψεων ενώ τώρα αποτελεί ένα αντιδημοκρατικό μέτρο. Θα πουλήσουν την ψυχή τους στο διάολο για να κερδίσουν αυτό που θέλουν καθώς δεν έλειψαν στιγμές που συμμάχησαν με την ΠΚΣ με σκοπό να κερδίσουν συνέλευση. Βασικά τους εκτιμώ περισσότερο από τους ΠΑΣΠΙΤΕΣ καθώς έχουν και μαι ιδεολογία.

ΠΑΣΠ ή καλύτερα παρτάκιδες. Δεν ξέρω για ποιό λόγο υπάρχει αυτή η παράταξη στην σχολή μου. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να διοργανώνουν πάρτι. Δεν ξέρω τι άλλο να πω είναι απλά οι πλέον αδιάφοροι.

ΠΚΣ, ΕΑΑΚ και άλλα αριστερά σχήματα. Για την ΠΚΣ τώρα τι να πω , είναι η παράταξη που θέλει να τους καπελώνει όλους. Έχει μαι άλφα ιδεολογία που την τιμά αν και οι δεσμοί με το ΚΚΕ τους κάνουν να κρατούν περίεργη στάση σε ορισμένα θέματα. Τα ΕΑΑΚ είναι ψιλά στην εκτίμηση μου ιδεολογικά αλλά οι πρακτικές που ακολουθούν για να πετύχουν τους στόχους τους με ξενίζουν. Η αριστερά θα μπορούσε να είχε κατατροπώσει τους παρτάκιδες ΔΑΠΙΤΕΣ, ΠΑΣΠΙΤΕΣ αλλά η ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξυ τους θα είναι για πάντα η κατάρα τους.

Όσο για την αποχή μπίλ διαφωνώ πλαγίως καθέτως διαγωνίως οριζοντίως .....
αν δεν σε εκφράζει κάτι δηλώνεις την διαμαρτυρία σου είτε με λευκό είτε με άκυρο είτε ψηφίζοντας κάποιο μικρό κόμμα ώστε να θορυβήσεις τους μεγάλους (μαλάκες).

Άντε και του χρόνου

Ανώνυμος είπε...

Δε μας χέζεις ρε "ακαδημαϊκέ πολίτη"?? Εσύ ρε Βασιλάκη, πετάχτηκες ποτέ από τις καφετέριες να δεις τι γίνεται σε αυτές τις ρημαδοσυνελεύσεις?? Γιατί από αυτά που γράφεις το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι πως όχι. Αλλά παρότι μάλλον δεν το έχεις κάνει, έχεις και μια αποψάρα (για όλους και για όλα) να με το συμπάθειο!!!

Billi$ είπε...

Filtate anonime

gousto mou kai kapelo mou gia tis apopseis mou kai logariasmo den dino kai se kanenan ama lahi. To an pigaina stis sineleusis min fovasai, piga se arketes eidika fetos kai psifiza kai kanonika palikari mou (an ontos eisai arseniko allios sorry gia to haraktirismo)! To mono sigouro einai pos kapoia alla kommatoskyla itan stous kafedes tin ora ton genikon sineleuseon kai den xero an eisai kai esi ena apo auta kai thihtikes toso!!! Opote kalitera na masas para na milas kai na vgazeis viastika simperasmata... Oute apo to vouno katevika oute den xero ti ginetai olous autous tous mines sto panepistimio mou!!! To na min sou aresei i apopsi mou dikaioma sou alla na mou tin les kai apo pano... entaxei re si katoura ligo!!! Vevaia tin diki sou apopsi den mas eipes, para mono thelises na mas ta hoseis. Pragmati epikodomitiko.

Me poli ektimisi,

Billi$

alekos είπε...

και για να μη ξεχάσω να τα αποτελέσματα από θεσ/νικη

Σύλλογος ΗΜΜΥ και μηχανολόγων μηχανικών:

ΠΚΣ 280
ΔΑΠ 329
ΠΑΣΠ 191
ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ 123
Φοιτητική Συνέργεια: 79
Αριστερή Ενότητα: 23
Πρωτοβουλία Γένοβα: 5
Αγωνιστικές Κινήσεις: 10
Λευκά: 37
Άκυρα: 56

Ψηφίσαντες 1133
Έγκυρα 1077

Για το τμήμα των ΗΜΜΥ:

ΠΚΣ 206
ΔΑΠ 170
ΠΑΣΠ 133
ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ 67
Φοιτητική Συνέργεια: 72
Αριστερή Ενότητα: 22
Πρωτοβουλία Γένοβα: 5
Αγωνιστικές Κινήσεις: 4
Λευκά 22
Άκυρα 43

Για κακή μας τύχη είμαστε ενιαίος σύλλογος με τους μηχανολόγους οι οποίοι ήταν η αιτία να βγει η ΔΑΠ πρώτη. Τουλάχιστον είμαι περήφανος για το τμήμα μου όπου οι παρτάκιδες δεν έχουν πέραση.

@ ανώνυμο
και εγώ δηλαδή που έχω φάει κάτι δεκάωρες συνελεύσεις στην μάπα τι κατάλαβα?