Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007

Ούτε 1, ούτε 2 αλλά...300

Για μία ακόμη φορά γίνεται ένας χαμός στις σκοτεινές αίθουσες μετά από την έναρξη προβολής της ταινίας 300, μια ταινία που δεν έχω δει ακόμη βέβαια αλλά θα την τιμήσω!

Αυτή λοιπόν υπήρξε και η αφορμή για το σημερινό άρθρο μου. Ανέκαθεν το Hollywood στράφηκε στην ελληνική μυθολογία και ιστορία των αρχαίων Ελλήνων για την δημιουργία μιας ταινίας. Γιατί αυτό? Γιατί πολύ απλά η Ελλάδα πουλάει! Το θέμα μου όμως δεν είναι αυτό αλλά ο ντόρος που γίνεται κάθε φορά στα παράθυρα των ειδήσεων σχετικά με το πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες ταινίες, αν δυσφημούν ή εξυμνούν την Ελλάδα στο εξωτερικό και όλα τα σχετικά που ακούμε κάθε φορά. Αυτό είναι και κατά την γνώμη μου το πρώτο και σημαντικότερο λάθος προσέγγισης του θέματος.

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει Hollywood. Είναι ένας μηχανισμός παραγωγής θεάματος με σκοπό την ψυχαγωγία μας. Δημιουργεί ταινίες οι οποίες έχουν στόχο την εισροή χρημάτων μέσω από την προβολή τους στους κινηματογράφους αλλά και από την κυκλοφορία αργότερα σε DVD. Άλλωστε οι παραγωγοί των ταινιών δεν είναι οι μεγάλοι ευεργέτες μας αλλά απλοί επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν λεφτά. Οπότε πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ταινίες είναι απλά ένα προϊόν το οποίο όπως και κάθε άλλο μπαίνουν στην αγορά με σκοπό την πώληση και την αγορά τους από εμάς.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ωραία είναι αγαθά προς πώληση. Αυτό σημαίνει ότι στο βωμό του χρήματος παραποιούμε ιστορία και γεγονότα μόνο και μόνο για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα? Πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Όταν πάμε να δούμε αυτού του είδους ταινίες δεν πάμε να δούμε ντοκιμαντέρ αλλά συνήθως ταινίες δράσης, οπότε δεν θα πρέπει να έχουμε και την απαίτηση να δούμε αυτά που θέλουμε. Σίγουρα σε κανέναν μας δεν άρεσε να βλέπει τον Αλέξανδρο με τον Ηφαιστίονα σε “φιλικές” καταστάσεις αλλά και την όλη ιστορία του παραποιημένη αλλά δεν πρέπει και εμείς να γινόμαστε φανατικοί τύπου Άδωνης. Και ο λόγος είναι ο εξής. Αν δεν γίνει φασαρία για την ταινία ποιος θα πάει να την δει? Κανείς μα κανείς δεν θα πάει να δει ένα απλό ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον “Αλέκο”! Φυσικά και η πρόσφατη Τροία δεν πήγε πίσω ακολουθώντας τα βήματα των προηγουμένων.
Θα αναφερθώ μόνο σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραποίησης ιστορίας. Γύρο στα 1920 γυρίστηκε μια ταινία στην Αμερική σχετικά με την ΚΚΚ (Κου Κλουξ Κλαν) όπου τους παρουσίαζε ως απελευθερωτές και σύγχρονους Ρομπέν των δασών απέναντι στους ληστές, τυχοδιώκτες και βιαστές μαύρους των νότιων πολιτειών! Άρα πρώτη παρατήρηση δεν παραποιείται μόνο η δική μας ιστορία αλλά ότι πουλάει! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεγαλύτερη προπαγάνδα από το Ηollywood δεν υπάρχει παγκοσμίως! Σαφώς και περνάν τα μηνύματα που θέλουν αλλά είναι στο χέρι μας αν θα τα δεχτούμε ή όχι. Ναι στο χέρι μας είναι, αν έχουμε βέβαια και τα ανάλογα “όπλα” ενάντια στην παραπληροφόρηση κάτι που έχει ρίζες βαθύτερα στην κοινωνία μας (κάτι που δεν είναι επί του παρώντος να το αναλύσω και να το κατακρίνω...) όπου τείνουμε να ξεχνάμε πράγματα όπως ο “συνωστισμός” λόγω τουριστικής περιόδου στη Σμύρνη!
Το τελικό μου συμπέρασμα είναι πως ο Έλληνας δεν έχει να φοβάται τίποτα όσον αφορά την κληρονομιά του. Αν γνωρίζουμε την ιστορία μας δεν έχουμε να ανησυχούμε. Λαοί που ξέχασαν τις ρίζες τους είναι και αυτοί που πλέον δεν υπάρχουν και την δική μας ιστορία -την σωστή!!!- την ξέρουν καλά ακόμη και οι ξένοι! Μην ξεχνάμε πως το Hollywood έβγαζε και θα συνεχίσει να βγάζει ταινίες με θέμα την ιστορία μας γιατί πολύ απλά όπως προείπα πουλάμε!!! Οπότε την επόμενη φορά που θα πάτε να δείτε ανάλογη ταινία ασχοληθείτε με το να περάσετε καλά για δύο ώρες. Άλλωστε υπήρξαν και ταινίες, έστω και λίγες, οι οποίες ακολούθησαν πιστά τα γεγονότα στα οποία απευθύνονταν. Και τέλος: Διαφήμιση, είτε καλή είτε κακή, πάντα αποφέρει καρπούς! Δείτε τι θα γίνεται το καλοκαίρι Σπάρτη και γενικά σε όλη την Ελλάδα πάλι!!!


Υ.Γ. Αν θεωρείτε ότι οι ταινίες σας προσβάλλουν πολύ απλά μην πάτε να τις δείτε!!!
Υ.Γ.2 Ελπίζω να τα πήγα καλά για πρώτο άρθρο και περιμένω σχόλια.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν να δηλώσω ότι δεν έχω δει ακόμα την ταινία. Ωστόσο είναι εντός προγράμματος, συνεπώς θα επιστρέψω με καινούργιο σχόλιο.
Άλλη μια ταινία for the masses οι 300, σε πρώτο επίπεδο έχει φτάσει περήφανα τον λόγο που τη δημιούργησε. Είναι πλέον γεγονός ότι η ταινία μας έβαλε 300-300 στις κινηματογραφικές αίθουσες, άλλους επειδή ήθελαν να δουν τις τεχνικές του "sin city" να εφαρμόζονται πάνω στην ιστορία μας, άλλους από περιέργεια και άλλους για να έχουν να γκρινιάζουν μετά. Το σίγουρο είναι ότι έχει σπάσει τα ταμεία και έχω το προαίσθημα ότι το αξίζει αυτή τη φορά (είμαι πλήρως απογοητεμένη από την Τροία και τον Αλέξανδρο).
Όπως ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα δίχασε την κοινή γνώμη και δημιούργησε ακόμα πιο αναμενόμενα γκρίνια και ενστάσεις σχετικά με την "ηθικότητά" του. Αυτά που έχω ακούσει μέχρι σήμερα κινούνται γύρω από την ιστορική ακρίβεια της ταινίας και την βαρβαρότητα του Σπαρτιάτη-Έλληνα και την εικόνα που αποκομίζει ένας μη γνώστης της ιστορίας μας για εμάς.
Σχετικά με την ιστορική ακρίβεια της ταινίας θα υπογραμμίσω τη λέξη που χρησιμοποιήθηκε εύστοχα."Θέαμα". Εξ αρχής δεν τίθεται ζήτημα πλήρους αντιστοιχίας με την ιστορία που διδαχθήκαμε και με την ασπρόμαυρη προσέγγιση που δεχτήκαμε στα θρανία. Η ταινία έχει ως στόχο τον εντυπωσιασμό και αυτό πετυχαίνει. Η βάση είναι κοινή και δεν υπάρχει προβλημα σε αυτό. Οι νέες λεπτομέριες που μας κάνουν να πληρώσουμε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8 ευρώ δε χρειάζεται να μας προβληματίζουν τόσο πολύ. Το γεγονός ότι η ιστορία αυτής της εποχής δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί λεπτό προς λεπτό δίνει στην φαντασία τροφή να διανθήσει τα γεγονότα με πολλούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι επιβλητικό. Παρόμοια (με αρκετές διαφορές but still)το έργο του Ομήρου είχε "κατηγορηθεί" για την μυθοπλασία κάποιων γεγονότων. Η απάντηση σε αυτό ήταν "Είναι άγωνο να προσεγγίζουμε τον Όμηρο από ιστορική σκοπιά". Δεν ταυτίζω βέβαια τον Όμηρο με τον Frank Miller. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε χρειάζεται να βλέπουμε το ζήτημα τοσο συντηριτικά. Ας περάσουμε καλά αυτές τις δύο ώρες όπως λέει ο φίλτατος Βilly$.
Σχετικά με το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης τη βαρβαρότητα...Ναι πράγματι ο Λεωνίδας μοιάζει λίγο με το Rambo και παραβγήκε άγριος αλλά μιλάμε ίσως για την πιο άγρια μάχη της Αρχαιοελληνικής πραγματικότητας. Ήταν μόνο 300 δηλαδή, αν παρουσιάζονταν και μαλθακοί οι ταινία θα προβαλλόταν ως κωμωδία!
Συνοψίζοντας η απορία μου είναι μία. Γιατί δε χαλαρώνουμε καλύτερα από το να σκούζουμε ότι η ταινία τσαλακώνει την εικόνα και την ιστορία μας. Ταινίες "εκμετάλλευσης" της Ελληνικής ιστορίας θα βγουν πολλές και είναι προς τιμή μας. Ήδη διχαζόμαστε (το πρωτο πληθυντικό μου άρεσε) για το αν θα παραχωρήσουμε την Ακρόπολη...Ας προβληθούν αυτές οι πτυχές της ιστορίας μας τουλάχιστον γιατί από κάποιο σημείο κι έπειτα δεν εχουμε να παρουσιάσουμε τίποτα αξιόλογο...

Ιρροινει

Billi$ είπε...

Filtati Peace tha simfoniso apolita mazi sou!Kai eimai akomi pio eutihis pou asholithikes toso poli me to thema!

alekos είπε...

Τώρα αδελφέ Bill με βάζεις στο τρυπάκι να πω αλλά πάρα πολλά πράγματα.Αρχίζω λοιπόν ένα ένα.
Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε οτι μαι ταινία είναι μια μορφή διασκέδασης και δεν τίθεται θέμα ιστορικής ανακρίβειας. Παω να δω ταινία για να διασκεδάσω αν θέλω να μάθω ιστορία πάω και βλέπω HISTORY CHANNEL. Λοιπόν είδα και εγώ τους 300 με δύο φιλαράκια και πραγματικά μου φάνηκε κωμωδία. Σαν γνωστοι κάφροι των αιθουσών των κινηματογράφων πιο πολύ ώρα γελούσαμε με αυτά που βλέπαμε παρά προβληματιζόμασταν. Εντύπωση μου προκάλεσε οτι μετά το πέρας της ταινίας πολλά άτομα χειροκρότησαν . Τωρα αν αυτό έγινε γιατί τους άρεσε το θέαμα καλώς αλλά αν έγινε επειδή ένιωσαν την εθνικοφροσύνη τους να μεγαλώνει τοτε έχουμε πρόβλημα. ΝΑ πω την άποψη μου η ταινία αυτή είναι η χαρά κάθε εθνικιστή. Δευτερον, Hollywood εστι $$$$$$. Όμως hollywood εστί και πολιτική και μην νομίζετε οτι η παρουσίαση αυτής της ταινίας αυτό το χρονικό διάστημα είναι τυχαίο. Σκεφτείτε λίγο τι γίνεται σήμερα στον πλανήτη για να καταλάβεται για ποιον λόγο οι Πέρσες παρουσιάζονται φλώροι και τερατόμορφοι. Τρίτον έθιξες το θέμα της ιστορίας γενικά αν θυμάμαι καλά. Να πω οτι την ιστορία μας δεν μπορεί να την αλλοιώσει κανένας αλλά είναι απαράδεκτο να λές οτι δεν υπήρχε κρυφό σχολείο ή οτι το παιδομάζωμα ήταν μια υπέροχη διαδικασία που έκανε καλό στους Έλληνες

alekos είπε...

Άντε την κάνω και εγω για Κατερίνη να συμπληρώσω οτι και το southpark είναι ένα ωραίο κινούμενο. Γυρίζω από βδομάδα με εμπνευση

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στις διάφορες απόψεις που ήδη διατυπώθηκαν,έρχομαι τώρα και'γω, ως φοιτήτρια ιστορίας-αρχαιολογίας και έχοντας ήδη δει την ταινία, να προσθέσω τη δική μου.Λοιπόν ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η ταινία κατακρίθηκε τόσο.Καταρχήν ουδέποτε υποστηρίχθηκε από κανέναν ότι οι 300 αποτελούν μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του "Ηροδότου Ιστορίαι". Μεταφορά ενός κόμικ είναι και μάλιστα πολύ καλή.Και για να θίξω και το θέμα της ιστορικής ακρίβειας που τόσο φαίνεται να τους απασχολεί όλους,σας πληφορορώ ότι η ταινία ήταν αρκετά και απροσδόκητα ακριβής.Δεν περιείχε τερατώδης παραποιήσεις και έδινε ακριβώς το στίγμα της νοοτροπίας των αρχαίων Σπαρτιατών.Κατά την άποψή μου,αυτό που είδα ουσιαστικά αποτελούσε μια εξύμνηση των αρχαίων Σπαρτιατών.Η Ειρήνη θίγει και το ζήτημα της βρβαρότητας του Σπαρτιάτη-Έλληνα έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα στην ταινία.
Οι Σπαρτιάτες από ηλικία 7 ετών εκπαιδεύονταν για να γίνουν οπλίτες -πολεμικές μηχανές ουσιαστικά.Και η εκαπίδευσή τους αυτή περιλάμβανε μαστίγωμα μέχρι αναισθησίας ή και θανάτου, και δολοφονίες ειλωτών μέσω της Κρυπτείας.Για να μην ξεχνάμε και τη συνήθεια του να εγκαταλείπουν στον Ταϋγετο όσα παιδιά γεννιούνταν με κάποια παραμόρφωση ή αναπηρία.Σήμερα όπως προέβαινε σε ανάλογες πράξεις,βάρβαρο θα τον αποκαλούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για να μην πιάσω και τις αποτρόπαιες βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου τόσο από τους Σπαρτιάτες,όσο και από τους Αθηναίους.Καταλήγω λοιπόν πως οι Σπαρτιάτες μάλλον ενάρετοι παρά βάρβαροι παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη ταινία.Προσωπικά εμένα μου άρεσε.Η ιστορία κυλούσε χωρίς να "κολλάει",τα εφέ ήταν καταπληκτικά,οι σκηνές μάχης εντυπωσιακές.Θα τη συνιστούσα σε όποιον είναι φαν του συγκεκριμένου είδους.Αλλιώς,παιδιά,μην κολλάτε, υπάρχουν ένα σωρό άλλες ταινίες για να δείτε!
Νέμεσις

Ανώνυμος είπε...

Ααα,επίσης,θα ήθελα να πω και κάτι στον Αλέκο,χωρίς να παρεξήγηση βέβαια!Η ιστορία αλλοιώνεται καθημερινώς και αδιαλείπτως. Ιδιαίτερα η ιστορία που διδάσκουν στα σχολεία,η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη.Καθαρή προπαγάνδα για τη δημιουργία ενθικού φρονήματος.
Πολλά από αυτά που θεωρείς και που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρούν ως πραγματικά,είναι ή διαστρεβλωμένα ή απλώς ανύπαρκτα.
Και υπάρχουν και εκείνα που ποτέ δεν διδάσκονται στα σχολεία.Για να πάρω το παράδειγμα του κρυφού σχολειού που ανέφερε ο Αλέκος,έχω να πω ότι οι Οθωμανοί ουδέποτε απαγόρευσαν την παροχή παιδείας στους υπόδουλους.Απλώς όσοι θέλανε να μάθουν γράμματα,το κάνανε πιθανότατα κατά τις βραδινές ώρες, διότι όλη την ημέρα δούλευαν και κόπιαζαν να βγάλουν το ψωμί τους.Τα περί κρυφών διδασκαλιών του λαού από τον κλήρο,είναι προπαγάνδα για την ανύψωση της εκκλησίας στη συνείδησή μας.Πουθενά στις ιστορικές πηγές δεν αναφέρεται τίποτα για την ύπαρξη κρυφών σχολείων. Γενικότερα, αγαπητέ Αλέκο,μην είσαι και τόσο σίγουρος για την αλήθεια όσων έχεις διδακτεί στο σχολείο,γιατί αν το ψάξεις λίγο το θέμα,θα δεις πως πολλά από αυτά που θεωρείς δεδομένα,στην πραγματικότητα είναι τρίχες κατσαρές.
Νέμεσις

Ανώνυμος είπε...

Γενικό υστερόγραφο:Όποιο κακό για τον Τζέραρντ πει,να μην του ξανα... χμμμ...
Νέμεσις

Ανώνυμος είπε...

Και ναι!Μόλις είδα την ταινία αφού στραπατσαρίστηκα σε μια απίστευτη ουρά μέχρι να βρώ ένα εισητήριο σε μία από τις 8!!!! αίθουσες που παιζόταν!
Εντυπώσεις:
1.Πραγμάτικα οι σκηνές μάχης ήταν απίστευτα εντυπωσιaκές.Νομίζω ότι οι μάχες με την a la matrix προοπτική και ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν ήταν από τα highlights του έργου!
2.Παίρνω πίσω αυτό για το Λεωνίδα. Νομίζω ως κινηματογραφικός χαρακτήρας γίνεται πολύ συμπαθής στη ροή του έργου και απόμακρα (μεν) ανθρώπινος (δε)
3.Πραγματικά αν πας να την αντιμετωπίσεις ορθολογικά την ταινία ξενερώνεις μιας και το παραμυθιακό στοιχείο δίνει και παίρνει (μόνο τα πλάσματα που μάχονται να δεις νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Mordor και όχι στις Θερμοπύλες). Οπότε ας ηρεμήσουμε με αυτό! Είναι ένα παραμύθι ας πούμε βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
4.Μου άρεσε πάρα πολύ η ροή του έργου που ούτε σκάλωνε ούτε "έκανε κοιλιά". Το "σκοτάδι" του sin city ταιριαξε με την ιστορία τελικά πιστεύω.
5.ΑΛΛΑ!!!!!Έλεος αυτο το "ΑΟΥ ΑΟΥ ΑΟΥΑΑΑ"-κωμικό- που έσκουζαν οι Σπαρτιάτες και ακόμα πιο έλεος ο Ξέρξης ο οποίος είναι στο έργο ούτε λίγο ούτε πολύ μια δίμετρη transexual φορτωμένη από πάνω ως κατω με μπιχλιμπίδια!
Γενικά: Το έργο λέει, είναι για να το δεις στο cinema η έστω σε home cinema (αλλα και πάλι) καθαρά για το συναρπαστικό της υπόθεσης. Είναι εύκολο στην παρακολούθηση, έχει πάθος, έχει προσωπικότητα και βλέποντάς το κατάλαβα πόσο ανούσιος είναι αυτός ο ντόρος.
Αυτά μετά την ταινία... Α!Και σίγουρα ποοοολύ καλύτερη από τις άλλες αποτυχημένες κατ'εμέ κινηματογραφικές μεταφορές του Αλέξανδρου και της Τροίας.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Peace

alekos είπε...

@Νέμεσις

Πρώτον χαίρομαι που εδώ μέσα δεν είμαστε μόνο ΗΜΜΥδες. Δεν υποστηρίζω οτι το κρυφό σχολείο είναι κάτι πραγματικό, μπορεί να έιναι και προπαγάνδα από μεριά της εκκλησίας την οποία πραγματικά δεν εκτιμώ καθόλου, αλλά(πάντα υπάρχει ένα αλλά σε αυτήν την γ@μ@μ@ν@ ζωή) όπως και να το κάνουμε κάποια πράγματα έχουν γίνει παράδοση και έιναι κακό νε σπάς τις παραδόσεις. Δεν ξέρω για εσένα αλλά το κρυφό σχολείο είναι μια απο τις πιο ρομαντικές πλευρές του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην σκλαβιά και είναι κάτι το οποίο δεν θα ήθελα να απομυθοποιηθεί με τίποτα. Μην ξεχνάμε πως όταν κυκλοφορούσε η δραχμούλα μας στο διακοσάρικο είχε επάνω το κρυφό σχολειό. Για κάντε και μία αναζήτηση για την κ.Ρεπούση για να καταλάβεται ποιοι έγραψαν τα βιβλία αυτά

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δεις Αλέκο,όταν νιώθω ότι με κοροιδεύουν,αυτόματα χάνω κάθε ρομαντική οπτική. Οι παραδόσεις είναι καλές και αποδεκτές για'μένα,όταν στηρίζονται σε αληθή γεγονότα.Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη διαμόρφωσης ενθικής συνείδησης και φρονήματος,αλλά δεν μπορώ να δεκτώ ότι γενιές επί γενεών Ελλήνων τη διαμορφώνουν στηριγμένοι πάνω σε εσκεμμένη παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας,μόνο και μόνο για να παρουσιαστούμε εμείς ως "καλοί" πάντα και παντού και οι άλλοι ως "κακοί" πάντα και παντού.Και επίσης μου τη δίνει απίστευτα αυτή η μόνιμη προβολή και ανύψωση της εκκλησίας με κάθε δυνατό τρόπο.Να εκθειάζεται ένας θεσμός -και οι εκπρόσωποί του- που προκάλεσε την κατστροφή του ελληνισμού και της αρχαίας παράδοσης.Για να μην μιλήσω για τις σφαγές που έγιναν εξαιτίας του χριστιανικού φανατισμού.Απλά βγαίνω από τα ρούχα μου.
Νέμεσις