Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007

Γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν...

Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα στην Β’ λυκείου μας ζητήθηκε να επιλέξουμε μια κατεύθυνση που θα μας οδηγούσε κατά ένα τρόπο στο αυριανό μας επάγγελμα. Έτσι και εγώ διάλεξα θετική, αν και μετά σοβαρεύτηκα και πήρα τεχνολογική. Ο λόγος διότι ήθελα να γίνω ΗΜΜΥς όπερ και εγένετο. Άλλοι βέβαια ακολούθησαν τον δρόμο μου γιατί δεν είχαν καμιά όρεξη την ιστορία και τα αρχαία (απαπαπαπα)! Βέβαια έγινε και το αντίθετο. Κάποιοι ακολούθησαν την θεωρητική διότι τους φαινόντουσαν παλούκια τα μαθηματικά και η φυσική. Είναι το τι θέλει και επί το πλείστον το τι μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει! Παρατηρώντας όμως το γενικό σύνολο των παιδιών που ακολουθούν τις εκάστοτε κατευθύνσεις θα διαπιστώσει ορισμένα αξιόλογα πράγματα.

Αρχικά και επειδή δέχτηκα σφοδρή κριτική για το συγκεκριμένο θέμα θα αναφερθώ στην ορθογραφία. Είναι γεγονός πως με την συγκεκριμένη “κυρία” δεν τα πάμε πολύ καλά και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος των θετικών επιστημών που έχει αυτό το πρόβλημα! Σε αντίθεση (και καλά τώρα…) αυτοί που επέλεξαν τις θεωρητικές επιστήμες έχουν το χάρισμα να γράφουν και να ομιλούν πολύ καλύτερα από εμάς. Και το πιο τραγικό είναι πως κάθε φορά που ακούν ένα συντακτικό λάθος ή παρατηρήσουν λανθασμένη ορθογραφία τότε θα τρέξουν να σε κατακρίνουν χωρίς να χάσουν δεύτερη ευκαιρία! Αντίθετα ένας “θετικός” θα το παραβλέψει και δεν θα κάνει νύξη στο θέμα. Τώρα που οφείλετε το συγκεκριμένο θέμα?
Αν παρατηρήσετε τα μαθήματα που διδασκόμασταν στο σχολείο αλλά και τα τωρινά του πανεπιστημίου θα το ανακαλύψετε ευθύς αμέσως! Ο μεγαλύτερος όγκος των “θεωρητικών” βασίζετε στα αρχαία, στην ελληνική γλώσσα και την χρήση της αλλά και στην παπαγαλία! Αντίθετα τα δικά μας μαθήματα αναφέρονται στην πανίσχυρη και διεθνή γλώσσα των αριθμών, ενώ η γλώσσα έρχεται σε τελευταία μοίρα. Άλλωστε για τις οποιεσδήποτε εργασίες υπάρχει και το word και ο ορθογραφικός του έλεγχος!!! Οπότε αν καθημερινά χειρίζεσαι την γλώσσα τότε αποκτάς και την ανάλογη οικειότητα.
Μην ξεχνάμε όμως πως και ο ρόλος μας στην κοινωνία είναι να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά και μέσα από την πρακτικότητά μας να συνεισφέρουμε στην πρόοδο της ανθρωπότητάς μας. Άλλωστε εμείς ασχολούμαστε με την καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου ενώ οι “φίλτατοι θεωρητικοί” με τον πνευματικό μας κόσμο…(τρέχα γύρευε). Οπότε δεν μας ενοχλεί καθόλου μα καθόλου αν μας ξεφύγει το ορθογραφικό ή το συντακτικό λάθος διότι δεν μας απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες. Κάποιοι ή κάποιες(!!!) θα βιαστούν να πουν πως η λεπτομέρεια
κάνει την διαφορά! Αλλά πιστέψτε με. Η ανούσια λεπτομέρεια δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά απλά μας σπαταλάει τον πολύτιμό μας χρόνο! Σίγουρα το να μπορείς να γράφεις και να εκφράζεσαι αλλά και να χειρίζεσαι την ελληνική μας γλώσσα είναι σημαντικό προτέρημα. Απλά εμείς διαθέτουμε άλλα χαρίσματα…
Βέβαια η κύρια διαφορά μας έγκειται στον τομέα τις πρακτικότητας. Εμείς προσπαθούμε να
φτάσουμε στον τερματισμό ακολουθώντας τον συντομότερο και πιο ασφαλή δρόμο αδιαφορώντας αν το ταξίδι μας θα είναι βαρετό ίσως. Ενώ εκείνοι προτιμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο με τις στροφές, τις μεγάλες πεδιάδες και τα υπέροχα τοπία. Κοινώς εμείς θα απολαύσουμε την Ιθάκη μας ενώ εκείνοι μόλις φτάσουν θα αρχίσουν να εξιστορούν το ταξίδι τους με την παραμικρή λεπτομέρεια. Καλό είναι και το ταξίδι δεν λέω αλλά μπορεί να ξεχαστείς σε κανένα άλλο νησί με την Καλυψώ ή να παρασυρθείς από καμιά Σειρήνα αν δεν προσέχεις(ελπίζω να το πιάσατε το υπονοούμενο…)!!! Τελικό συμπέρασμα και πιο συγκεκριμένα: ΗΜΜΥ και πρακτικότητα πάνε πακέτο!!! Άσε που είμαστε και πιο cool άτομα…

Υ.Γ. Θα τα ξαναπούμε μετά το Πάσχα.
Υ.Γ.2 Σε κάποιους και κάποιες ειδικά μπορεί να μην αρέσουν οι απόψεις μου, αν και το παραδέχομαι πως αυτή την φορά ήταν κάπως μονόπλευρες.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για πρώτη φορά στα χρονικά αυτού του blog θα γίνω σκύλα κακιά, μιας και η προσέγγισή σου μου άναψε τα λαμπάκια.
Αγαπητέ billy την γνωστή παροιμία "όσα δε τα φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" την ξέρεις??!
Λοιπόν διαβάζω το άρθρο σου και ανακαλύπτω πόσο μονόπλευρη είναι. Λοιπόν παραθέτω " Άλλοι βέβαια ακολούθησαν τον δρόμο μου γιατί δεν είχαν καμιά όρεξη την ιστορία και τα αρχαία " VS "Κάποιοι ακολούθησαν την θεωρητική διότι τους φαινόντουσαν παλούκια τα μαθηματικά και η φυσική" Κοινώς ο κύριος διατείνεται ότι οι θετικοί απλά δεν ενδιαφέρονται για τις θεωρητικές επιστήμες, ενώ οι θεωρητικοί δεν τα καταφέρνουν με τις θετικές!Μπράβο λογικό ακούγεται(!)
2ον: Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι θεωρητικός δεν έχει ιδέα από μαθηματικά και τούμπαλιν. Αυτό παίζεται στο βάθος της εκπαίδευσης που επιθυμεί κάποιος να πάρει στη ζωή αυτή ,όπως επίσης και στο εύρος αυτής. Έχω συναντήσει άτομα που καίτοι της θεωρητικής έχουν απαράδεκτο λόγο και γραφή, όπως και θετικούς που δεν ξέρουν να λύσουν μια πρωτοβάθμια εξίσωση.
Έπειτα. Παρουσιάζεις μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος λέγοντας για την επίθεση που σας κάνουν οι θεωρητικοί όταν κάνετε ορθογραφικό ή άλλο γλωσσικό λάθος. Δεν είδα τίποτα γραμμένο ωστόσο για την επίθεση που δέχεται ένας θεωρητικός όταν δεν ξέρει να απαντήσει σε μια ερώτηση μαθηματικών για παράδειγμα.Δεν θα ξεχάσω το δούλεμα που έφαγα όταν στην ερώτηση "Ποια είναι η ρίζα του -1" απάντησα "δεν υπάρχει αφού δεν είναι πραγματικός" και μου είπαν όλο χαρά "χαχαχαχαααα υπάρχει και είναι i (αν θυμάμαι καλά)". Συγγνώμη αλλά μιγαδικούς δεν έκανα ποτέ μου (αν και θα ήθελα γιατί ό,τι μαθαίνεις σε αυτή τη ζωή καλό είναι). Εσείς όμως είχατε μάθει να κλίνετε το ειμι. Ποια επίθεση είναι πιο άδικη λοιπόν.
Δεν θα ταχθώ ούτε υπέρ της μίας ούτε υπέρ της άλλης κατεύθυνσης. Οι κατευθύνσεις είναι απλά μία αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όλα είναι σημαντικά, το καθένα από το δικό του πόστο και στο δικό του βαθμό. Θεώρώ απίστευτα στενοκέφαλο να θεωρείται η μία από τις δύο κατευθύνσεις άχρηστη.
Δεν αρνούμαι ότι κάνω κι εγώ ορθογραφικά λάθη όπως και συντακτικά. Έχω πετάξει κι εγώ τα μαργαριτάρια μου όπως αντίστοιχα κάποιος έχει γράψει ή πει μια αηδία στα μαθηματικά ή τη φυσική.
Φίλτατε billy πες μου σε παρακαλώ με τι είδους μέσο δημιούρησες αυτό το blog? Με αριθμούς ή με τύπους της φυσικής. Η γλώσσα μας είναι επικοινωνιακό μέσο και το να την χειρίζεσαι σωστά παρόλο που δεν είναι το α και το ω , είναι όπλο και δύναμη για να επικοινωνείς. Γιατί πιστεύεις ότι οι πολιτικοί (όσο απαράδεκτοι κι αν είναι) προέρχονται κυρίως από "θεωρητικούς" χώρους. Απλά γιατί μέσα από τη γλώσσα χαλιναγωγούν-πείθουν και λένε τις μπαρούφες τους στο κάτω κάτω. Δε λέω ότι αυτό μας κάνει καλύτερους αλλά αυτή είναι η πραγματικότητά μας.
Παρακολουθώντας στη σχολή που βρίσκομαι (κατα το δυνατόν) συνειδητοποιώ πόσο σημαντικά είναι και τα δύο (μαθηματικά και γλώσσα). Χωρίς το πρώτο δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κόσμο και την πραγματικότητα και χωρίς το δεύτερο όσο καλά και να τον ξέρω δεν μπορώ να πείσω κανέναν γι αυτό.
Επίσης. Το θέμα της παπαγαλίας το θεωρώ εντελώς άκυρο γιατί μιλάμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας!! Όλοι παπαγαλίζουν. Πες μου ότι δεν παπαγάλισες ή δεν έκανες ποτέ σκονάκι με τύπους και θεωρήματα. Όπως έκανα εγώ με ημερομηνίες και με γραμματικούς τύπους. Η πρακτικότητα έγκειται στο κατά πόσο μπορείς όλες αυτές τις σκόρπιες λέξεις/αριθμούς, να τις/τους συνδυάσεις προκειμένου να βγάλεις αποτέλεσμα! Εκεί ναι, αποδεικνύεις πόσο πολύπλευρη σφαιρική και ΠΡΑΚΤΙΚΗ είναι η νόησή σου.
Τώρα το ποιος θα φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό του εξαρτάται από τον προόρισμό και το άτομο και όχι από την κατεύθυνση. Τώρα σχετικά με το ταξίδι και τον προορισμό και τη σημασία του καθενός επίτρεψέ μου να μοιράσω εξίσου τη σημασία στο καθένα. Χωρίς προορισμό δεν έχεις ταξίδι και χωρίς ταξίδι δεν έχεις προορισμό. Και άμα χάσεις το δρόμο σου δεν θα σε βγάλει ούτε το ρήμα ειμί ούτε η θεωρία της σχετικότητας.
Για άλλη μια φορά η πρότασή μου κινείται στα ίδια πλαίσια. Ας είμαστε σφαιρικοί άνθρωποι κι ας μη δικαιολογούμε τις αδυναμίες μας με αυτόν τον τρόπο γιατί αυτό θα μας εμποδίσει να τις διορθώσουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό είναι που θα μας "καλυτερεύσει" τον πνευματικό μας κόσμο και το βιοτικό μας επίπεδο πιστεύω.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η "βεντέτα" μεταξύ θετικάατσηδων και θεωρητικάατσηδων δεν μας οδηγεί πουθενά. Ας βελτιωθεί ο καθένας στον τομέα του και όποιος είναι και ξύπνιος και πρόθυμος θα ξεπεράσει αυτά τα δεσμά και θα ασχοληθεί σφαιρικά και χωρίς προκαταλήψεις με την παιδεία του. Όλα είναι χρήσιμα. Αν μη τι άλλο είναι και το moto σου Billy "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα". Δεν υπάρχει σοφότερη αρχή από αυτό το ταξίδι που ζούμε...
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΛΟΙΠΟΝ
...ΚΑΙ.....
.....ΙΝ
....PEACE

alekos είπε...

Bill με εκγράζεις απόλυτα με τις απόψεις σου. Διάλεξα την κατεύθυνση και την σχολή μου επειδή πολύ απλά συχαίνομαι την θεωρία και την λεπτομέρια. Αν κάποιος παρακολουθούσε τις τεχνολογείες από κοντά και το πως αναπτύσονται θα έβλεπε οτι τα ποιο πολλά επιτεύγματα προέκυψαν ύστερα από εμπειρικές παρατηρήσεις παρά στην προσκόληση της λεπτομέρειασς που διέπει έναν φυσικό νόμο. Αλλωστε το ζούμε καθημερινά στην σχολή μας (όταν δεν έχουμε καταλύψεις :-) ).
Η ορθογραφία με κυνηγάει σε όλη την ζωή μου και ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνα τα κριτήρια αξιολόγησης στο δημοτικό όπου όλη η κόλα μου ήταν κατακόκκινη από τα ορθογραφικά λάθη (καταραμένες εποχές), βέβαια μετά από πολλά χρόνια κατάφερα να βελτιωθώ αλλά πάλυ είμαι τραγικός . Βέβαια πιστύεω πως όλα εξαρτόνται από την φιλοσοφία που ακολουθεί στην ζωή του. Την γλώσσα την βλέπω σαν ένα εργαλείο που μόνο σκοπό έχει να με βοηθήσει να περάσω το μήνυμα μου, από εκεί και περά δεν με νοιάζει καθόλου αν το μήνυμα μου είναι σωστά η λάθος γραμμένο. Μπορεί η άποψη αυτή να ακο'ύγεται ηλήθια αλλά τι να κάνουμε αυτή η φιλοσοφία μου και δεν την αλλάζω.

alekos είπε...

Από εκεί και περα για να ανοίξει η κουβέντα.
@Peace.
Τι να κάνουμε υπάρχουν και μ@λ@κες σε αυτή την ζωή και θα σε κοροιδέψουνε για κάποιο λάθος που έχεις κάνει. Επέτρεψε μου όμως να πω οτι οι θεωρητικοί είναι πολύ χειρότεροι. Μου την έχουν μπεί πολλές φορές για τα λάθη μου αλλά παραμένω ήρεμος. Δεν ξέρω πότε θα έρθει και θα πιάσω κάποιον και θα τον κάνω τόπι στο ξύλο.

Η ρίζα του -1 είναι πράγματη το j αλλά σαν θεωρητικός δεν χρείαζεται να το ξέρεις για΄τι πολύ απλά δεν θα το χρειστείς ποτέ σην ζωή σου. Και την επόμενη φορά αν σε ξαναρωτήσουν να τους πεις να το βάλουν εκεί που ξέρουν το j.

Και κάνω πάσα στο εκπαιδευτικό και goal goal goallllll. Επανέρχομαι...
Διαφωνώ πλαγείως καθέτος οριζοντιος.... μαζί σου για τις κατευθυνσεις. Όχι μόνο στο λύκειο αλλά και από το γυμνάσιο θα πρέπει να αρχήσει η επιλογή κατεύθυνσης αλλά με πιο ήπια μορφή από οτι στο λύκειο. Αυτά τα αρχαία ελλήνικά και κάτι οικιακές οικονομίες και άλλες παπαριές δεν έχω καταλάβει γιατί τα μάθαινα (βασικά δεν τα μάθαινα μάλιστα στην οικική οικονομία έχω κάνει αρνητικό ρεκόρ, δεν ξεχνάω την ατάκα της Τσαμπούρη "Έυγε Παπαδόπουλε κατάφερες να πάρεις 2"). Πάλυ ξέφυγα αλλά ξαναεπανέρχομαι. Η γνώση έχει ξεφύγει στις μέρες μας και δεν είναι δυνατόν να τίθεται θέμα σφαιρικής μορφωσης, αυτό φαίνεται άλλωστε στο Πανεπιστήμιο όπου έχουμε τα μεταπτυχιακά γιατί πολύ απλά όλη η απαραίτητη γνώση δεν χωράει πια στον βασικό κύκλο σπουδών. Οπότε όσο πιο νωρίς στην ειδήκευση τόσο καλύτερα για να γίνεις ένας σωστός επαγγελματίας. Βέβαια θα μου πεις οτι η ειδήκευση είναι όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση για όσο το λιγότερο πράγματα αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι η π@@τανα η ζωή. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει σφαιρική γνώση υπάρχουν πολλές βιβλιθήκες διαθέσημες.

Σκονάκι, χα η τέχνη μου. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου το θέμα δεν έιναι να θυμάσε από έξω δέκα σελίδες τύπων για να αποδείξεις τις γνώσεις σου. Το θέμα είναι να μπορείς να χρσησημοποιήσεις αυτούς του τύπους όταν χρειαστεί και βέβαια να γνωρίζεις την ύπαρξη τους.

Πράγματη χειρίζεσαι την γλώσσα με ένα τρόπο διαφορετικό και πολύ καλύτερο από αυτόν που έχω συνηθήσει και παραδέχομαι οτι είναι ωραίο κα΄ποιος να έχει το λέγειν, αλλά ως εκεί.

Αυτά για την ώρα, μάλλον είπα ξανα΄μια σειρά από μ@λ@κίες αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία μου και δεν την αλλάζω χα.

Lips Like Morphine ακούστε το...
Υ.Γ Τα λέμε στο katerinicity Bill

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ήμουν που πρότεινα αρχικά το θέμα της ορθογραφίας και χαίρομαι πραγματικά που η πρότασή μου υλοποιήθηκε και απέκτησε και αυτές τις προεκτάσεις.Εγώ λοιπόν αυτό που ξέρω είναι ότι η γλώσσα αποτελεί το καθημερινό μέσο επικοινωνίας και όχι τα μαθηματικά. Είναι ντροπή άτομα που έχουνε βγάλει τέτοιους τεραστιότατους βαθμούς και έχουν περάσει σε μια από τις περιζήτητες και δύσκολες σχολές,να μην μπορύν να γράψουν σωστά μια λέξη.Όπως είπε και η φίλτατη Ειρήνη,ακόμα και για να εκθέσεις τις απόψεις σου επί αυτού του θέματος,το γλωσσικό εργαλείο χρησιμοποίησες. Παντού και πάντα θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιείσετε τη γλώσσα.Γιατί λοιπόν να μην μάθετε να την χρησιμοποιείτε σωστά;Δεν είναι και τόσο δύσκολο.Γενικά εμάς τους θεωρητικούς και τις θεωρητικές σχολές μας έχουν πολύ υποτιμήσει,γεγονός που με εκνευρίζει αφάνταστα.Εσείς των θετικών επιστημών συμβάλλετε στην τεχνολογική ανάπτυξη και διευκόλυνση της καθημερινής ζωής με τα διάφορα μέσα που δημιουργείτε και μεις οι θεωρητικοί συμβάλλουμε στην συναισθηματική,πνευματική και ηθική της βελτίωση.Και οι μεν και οι δε συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας το ίδιο.

Υ.Γ. Πολλές φορές μεγαλύτερη σημασία έχει το ταξίδι και όχι τόσο ο προορισμός.
Υ.Γ.2.Σε γενικές γραμμές περίμενα περισσότερο "θάψιμο" και από'σένα Βασίλη και από'σένα Αλέκο.Όμως χαλαρά πράματα...Δεν πειράζει, και ΄γω χλιαρά ΄το αντιμετώπισα το ζήτημα.Δεν έχω πολλά κέφια σήμερα. Μάλλον γι'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.3.Το εκπαιδευτικό σύστημα σκατά ήταν,σκατά είναι και τώρα και πιθανότατα σκατά και θα παραμείνει.

alekos είπε...

Όπως έχετε καταλάβει είμαι σε μελάλα κέφια οπότε όλη η κακία μου από άυριο.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΧΕΤΟ,ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ:Να μπείτε όλοι να διαβάσετε την μαρτυρία ενός από τους συλληφθέντες φοιτητές από το συλλαλητήτηριο της 8/3 στην Αθήνα που παρατίθεται στη σελίδα του Πρέζα ΤV.Είναι απίστευτη πραγματικά. Αλέκο, δημοσίευσε την ακριβή διεύθυνση σε παρακαλώ!

alekos είπε...

Από ΠΡΕΖΑ ΤV
http://prezatv.blogspot.com/2007/03/h.html
Από v-for-varate-mas
http://v-for-varate-mas.blogspot.com/2007/03/49.html

διαλέγεται οτι σας αρέσει

alekos είπε...

Λοιπον ακολουθώντας την συμβουλή του φίλου Μπιλ έκανα και εγώ χθες την λεγόμενη ταβανοθεραπεία κι κάποια στιγμή σκεφτόμουνα το θέμα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το βρίσκεται τόσο τραγικό να κάνει κάποιος ορθογραφικά. Από την μέρα που μπήκα στην σχολή δεν έχει τύχει να χρειαστεί να γράψω πάνω από δυο σειρούλες και πράγματι η γλώσσα μου είναι τα μαθηματικά. Και αυτό το μπλογκ κατά βάθος στα μαθηματικά στηρίζεται αλλά θα ξεφύγουμε οπότε δεν συνεχίζω. Δηλαδή που είναι το πρόβλημα ??????
Εδώ και κάνα μήνα που γράφουμε όλοι στο blog νομίζω πως μια χαρά συνενοούμαστε παρά τα ορθογραφικά που κάνουμε όλοι μας. Δεν θέλω να πω οτι πρέπει να καθιερώσουμε την γραφή μας αλλά έλεος δεν θα πεθάνει και κανένας αν γράψεις κα΄τι ανορθόφραφα σε αντίθεση με τα μαθηματικά όπου ένα λάθος μπορεί αν στείλει μα΄λλον χιλιάδες στην άλλη όχθη. Έλεος πια με την προσκόλληση στην λεπτομέρεια άλλωστε το avatar μου νομίζω με εκφράζει απόλυτα, αναρχία στον τρόπο σκέψης ώστε να ξεκολήσουμε επιτέλους από το matrix στο οποίο ζούμε. Σημασία έχει η ουσία και η ουσία είανι να επικοινωνήσουμε .+ -(Το πιάσατε :-)

Ανώνυμος είπε...

Μιας και μ' αρέσει αυτό το θέμα, να γράψω κι εγώ, ένας περαστικός από το blog. Φίλτατε Αλέκο, μπορεί να έχεις δίκιο όσον αφορά το θέμα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η οποία επιτυγχάνεται ακόμα κι αν κάποιος κάνει ορθογραφικά λάθη. (Άλλωστε δεν είπε κανείς το αντίθετο) Αλλά είναι άλλο πράγμα να κάνει κάποιος ορθογραφικά λάθη, κι άλλο πράγμα αυτός να ζητάει και τα συγχαρητήριά μας γι' αυτό. Τι πάει να πει "είμαι καλός στα μαθηματικά και γι' αυτό δεν ξέρω καλή ορθογραφία";; Είναι καρμπινάτη υπεκφυγή αυτό. Κι εγώ μαθηματικός σπουδάζω , αλλά, σόρρυ, δεν μπορώ να ανεχτώ ένας άνθρωπος που σπουδάζει στο πολυτεχνείο και έχει τελειώσει με άριστα τη μέση εκπαίδευση να μην μπορεί να ξεχωρίσει το β' πληθυντικό ενεργητικής φωνής από το γ' ενικό παθητικής φωνής. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρεις πότε γράφουμε ένα ρήμα με "ε" και πότε με "αι" ή να μην μπορείς να ξεχωρίσεις το "πιο" από το "ποιο". Έλεος δηλαδή. Και σε παρακαλώ, μην αρχίσεις πάλι να λες ότι δεν σε αφορά το ζήτημα, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Να δω πως θα γράψεις το βιογραφικό σου όταν με το καλό τελειώσεις τη ΘΕΤΙΚΗ (wow!!!) σχολή σου. Και κλείνοντας, ένας απλός μνημονικός κανόνας μπας και σώσουμε λίγο την κατάσταση, γιατί ειλικρινά μετά από κάποιο σημείο δεν παλεύονται τα ορθογραφικά λάθη:

Εσείς τοποθετείτΕ

Αυτό τοποθετείτΑΙ

not that difficult!!! Φιλικά πάντα!

:))

alekos είπε...

Open Office τόσο απλά.

Υ.Γ το πληκτρολόγιο την κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση

alekos είπε...

@annymous

δεν προσβάλλομαι με τέτοια πλεον

ΥΓ ολοι απόψε μια γραθιά με την εθνικλη

Ανώνυμος είπε...

Πωωω,περαστικέ μαθηματικέ το σχόλιο σου ήταν όλα τα λεφτά. Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω!Εύγε!

Ανώνυμος είπε...

Μια και ο Βασίλης θα κάνει αρκετό καιρό να δημοσιεύσει κάποιο καινούριο άρθρο,καθώς την έκανε για Κατερίνη ξεκινώντας πρώιμα τις πασχαλινές διακοπές του, και μιας οι "πιστοί" αναγνώστες και σχολιαστές του θα κάνουμε αρκετό καιρό να ανταμώσουμε για κάποιο καινούριο σχόλιο, εύχομαι σε όλους Καλό Πάσχα και να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε!!!

alekos είπε...

Λοιπόν εγώ σαν πικραμένος Έλληνας όχι τόσο από την ήττα μας αλλά απο την συμπεριφορά του κόσμου στο γήπεδο
και σαν καφρος πριν ευχηθώ σε όλους καλό Πάσχα να δώσω και μια τελευταία απάντηση στο θέμα. Έιμαι τόσο πικραμένος που δεν μπορώ να βγω έξω σήμερα, τραγικό.
Λοιπόν νομίζω πως ακόμα και εγώ και ο Μπιλ μπορούμε να γράψουμε σωστα αν υπάρχει ανάγκη και αποδεικνύεται εύκολα αυτό αλλά δεν θέλω να γίνω περισσότερο κόπανος για την ωρα. Απλά στην καθημερινότητα δεν πρόκειται να σταθούμε σε μια λεπτομέρεια όπως κάνουν πολλοί εδώ πέρα. Αυτή την στιγμή μπορεί να έχω κάνει ένα ορθογραφικό ή συντακτικό ή κάποιο άλλο λάθος αλλά δεν πρόκειται να ξαναδώ όσα έχω γράψει ώς τώρα γιατί πολύ απλά το θεωρώ υπερβολικό και χάσιμο χρόνου. Όσο για τα βιογραφικά μας λυπάμαι που το λέω αλλά οι περισσότεροι δεν θα το γράψουν στα ελληνικά.

Λοιπόν έυχομαι αναγνώστες του μπλόγκ καλό Πάσχα και καλές γιορτές απ'ο τον κακό της παρέας.

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν είχα σκοπό να γράψω, το κάνω μόνο για να εξηγηθώ (και να μην παρεξηγηθώ). Λοιπόν, επειδή μίλησες για κάποιους που στέκονται στις λεπτομέρειες (δεν ξέρω αν και κατά πόσο αυτό αναφερόταν σε μένα, αλλά anyway) ειλικρινά στο λέω, δεν έχω πρόβλημα γενικώς και αορίστως με τα ορθογραφικά λάθη (Αν και οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι και η καλύτερή μου όταν τα βλέπω :)) ). Και η μάνα μου δεν ξέρει ορθογραφία γιατί δεν τελείωσε το σχολείο. Και όταν δω να έχει γράψει σε ένα post-it "να θημηθώ να πάρω γάλα", μπορεί και να σκάσω ένα χαμόγελο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο λόγος που ασχολήθηκα in the first place με αυτό το θέμα είναι ότι δεν αντέχω τη στάση σου πάνω στο ζήτημα, ότι "αυτή είναι η φιλοσοφία μου και δεν την αλλάζω" (και για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου, απλά τη στάση αυτή την έχω συναντήσει σε πολλούς ανθρώπους και συγκεκριμένα για το θέμα της ορθογραφίας). Μ' αυτόν τον τρόπο, αντί να προσπαθείς έστω και λίγο να βελτιώσεις το γραπτό σου λόγο, δίνεις άλλοθι στον εαυτό σου για τα ορθογραφικά λάθη σου και τίποτα παραπάνω.

Και στο κάτω κάτω θέμα σκέψης είναι. Υπάρχει περίπτωση να γράψεις ποτέ τη λέξη έννοια με ένα "ν";; Φαντάζομαι πως όχι. Τότε γιατί να γράψεις τη "συν-εννόηση" με ένα "ν";; Απλή λογική θέλει, όχι αποστήθιση λεξικών.

Anyway, πάλι πολλά είπα χωρίς να το θέλω. Πάντως, να ξέρεις, δε στα λέω αυτά για να σου την πω, αλλά για να σε κάνω να προβληματιστείς λίγο για τη στάση σου. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ billy ,
προχτές βρέθηκα σε μια τέτοια συζήτηση περί θετικής και θεωρητικής κατέυθυνσης (την τεχνολογική την αφήνουν απ' έξω δεν έχω καταλάβει γιατί). Γι' αυτό το λόγο πάτησα στο Google, "Θεωρητική Κατέυθυνση" για να διαβάσω άλλες απόψεις. Ε, λοιπόν διάβασα τη δική σου και έχω να σου πω ότι διαφωνώ μ' αυτήν! Το τι κατεύθυνση επιλέγει κάποιος έχει να κάνει με το σε ποια σχολή θέλει να περάσει. Μόνο οι κακοί μαθητές επιλέγουν κατεύθυνση με βάση το που είναι "καλύτεροι" και αυτοί δεν τα πάνε καλά ούτως ή άλλως. Πολλοί μαθητές θα τα κατάφερναν ΚΑΙ στη θετική και στη θεωρητική. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς πάνε θετική. Όσο για τα περί λεπτομερειών, έχω να πω ότι η λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική ΚΑΙ για τους θετικούς. Σκέψου αντιδράσεις που δεν γράφεται πχ το αέριο Η2 γιατί έιναι αέριο και εκλύεται, μια άσκηση φυσικής που δεν λαμβάνεται υπόψη η τριβή! Έτσι κι αλλιώς με τις λεπτομέρειες ασχολούνται ο θετικοί: πόσα γονίδια έχει το γενετικό υλικό ή πόσα ηλεκτρόνια αποβάλλονται!
Στη συζήτηση που είχα υποστήριζα ότι οι θεωρητικοί δεν καταλαβαίνουν κάποια μαθηματικά γιατί δεν έχουν μάθει να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Και ότι είναι ηλίθιοι όταν λένε ότι τζάμπα κάνουν αρχαία, λατινικά ή φιλοσοφία γιατί δεν έχουν κάποια εμφανή εφαρμογή. Και ότι ο,τι λεν οι θετικοί το λεν γιατί ζηλεύουν που δεν χαίρονται τόσο το ταξίδι στην τέχνη και στη γλώσσα. Όχι ότι δεν χαίρονται ταξίδια, ταξίδια στο διάστημα, στα μαθηματικά, στα φυσικά φαινόμενα, στο μικρόκοσμο. Αυτά. Και ότι το να έχει κάποιος θετικός τη στάση σου είναι έγκλημα. Παρεπιπτόντως εγώ ΕΙΜΑΙ θετική.

Billi$ είπε...

To sigekrimeno post anartithike kirios gia na tin spaso se orismena atoma pou ehoun tin tasi na ginontai enohlitika sto thema tis orthografias se simeio komplexismou... Opote to na milame gia egglimata kai loipous haraktirismous einai kapos vari! Alloste akadimaikoi polites eimaste oloi mas. Den katevikame apo to vouno mia mera! Gia auto halaroste ligo...